lördag 12 mars 2011

Hembakt rågbröd på surdeg!

Passar bra in i temat E-fri månad. Även om jag efter att jag bakat brödet insåg att jag får hålla paus förutom med vetet även med rågen, då den får mitt ansikte att rodna och klia. Men för dig, kära läsare, ett underbart rågbröd på surdeg!


Tid: 10-15 minuter plus 8-12 h fördegsjäsning + ca 2-4 h jäsning på plåten + 1 h i ugnen. Två stora limpor.

Ingredienser:
ca 3 dl surdegsrot (hänvisar här till Pain de Martins lilla surdegsskola, jag fick min rot av min svåger och håller den i liv i mitt kylskåp!)
ca 8 dl vatten
ca 2 l rågmjöl
ca 2 tsk salt
ca 0,5 dl olja (jag hade gul olivolja).

Kvällen:

ca 3 dl surdegsrot på rågmjöl skedas upp ovanpå ca 8 dl rågmjöl. 8 dl vatten hälls över och allt rörs ihop. Degen slås med skeden minst 100 gånger och läggs på dragfri plats, gärna strax över rumstemperatur, över natten, med fuktad bakduk på. Jag hade degen ovanpå bakugnen som var lite varm.

Nästa förmiddag:

Saltet och oljan rörs in i degen. Sedan arbetas mjölet in ett par dl åt gången.

När degen börjar släppa från kanterna flyttar man den till mjölat bakbord och fortsätter arbeta in mjöl i degen under ständigt knådande och flyttande av degen ett kvarts varv åt gången. Sen när den inte mer än kliddig alls är den klar.

Forma limpor eller lägg i brödformar. Skär några skåror i limporna med vass kniv. Lägg en duk över och låt jäsa 2-4 h.

Skvätt vatten över limporna med händerna innan de åker in i ugnen.

Grädda i ugn ca 1 h: först på 220 grader i 20 minuter, sedan mer vatten på limporna (samma metod) och resten av timmen i ugnen 180 grader.

Helt supergoda bröd, perfekt konsistens, smular inte, fin skorpa. Och definitivt inte svårt eller ens tidskrävande! Rekommenderas varmt.
_

4 kommentarer:

  1. På tal om bröd, vet du om det finns ost utan tillsatser? Har inte hittat det än i vår närbutik..

    SvaraRadera
  2. Nea, visst finns det ost utan tillsatser. De flesta är svenska, men även nån enstaka finsk emmentaler har jag sett. Bland de svenska finns Skånemejerier, Arla och nån till som jag har glömt just nu med märket Präst. Och så finns det fetaost utan tillsatser.

    SvaraRadera
  3. Super! Jag har tydligen blundat för det svenska urvalet. Nästa gång ska jag botanisera i osthyllan :-)

    SvaraRadera
  4. Nea, Allerum hette det tredje svenska märket. Kom jag på efter att jag skrev senast.

    SvaraRadera