söndag 13 mars 2011

13-årsfest med 8 rätter från 8 länder

Stora flickan fyllde 13 och hittade på att bjuda på mat från hela världen åt några av sina bästa vänner. Det blev lyckat!Så här blev det:

Tapas - Spanien
(oliver, korv och soltorkade tomater)

Tzatziki - Grekland
(med lantbröd till)

Spicy tomato and pea soup - Indien

Empanada - Chile
(piroger med kött-, ägg- och olivfyllning)

Tabbouleh - Libanon
(sallad med bl.a. bulgur, men då det inte fanns i butiken blev det couscous istället)

Ugali - Tanzania
(majsgrötsbollar med kryddig köttröra)

Croissant - Frankrike

Ananas-is-drink - Thailand

Hon hade också gjort vackra utvärderingsblanketter i samband med menyn, där var och en kunde bedömna varje rätts utseende och smak på skalan 4-10.

Flickorna var ganska artiga mot kockarna (jag hade gjort de flesta rätterna, stora flickan själv tzatzikin), så vitsorden låg från 7-10. Det här var utslaget:

Utseende:
 • Vinnare: Thailand
 • Följande: Frankrike, Libanon och Chile
Smak:
 • Vinnare: Libanon och Thailand
 • Följande: Tanzania och Frankrike.

Själv tyckte jag att soppan från Indien var helt supergod. Den innehöll förutom tomat och ärter även kokosmjölk och var kryddad med bland annat fänkålsfrön, koriander och mynta.

Ananas-isdrinken var verkligen supergod, den var värd att vinna.

Ugalin var minsann spännande, det var helt nytt för mig. Jag var beredd på att den skulle bli jumbo med besked, men nehejdå, flickorna tyckte den var både god och spännande! Man formade bollar och åt med händerna.

Till varje rätt spelades traditionell musik från landet i fråga (via Youtube).

Hur gick det med e-friheten då? Nu var det ju min dotters fest, och reglerna gäller inte henne (då de ändå äter tillsatser i skolan dagligen). Men ganska e-fritt blev det. Tre punkter fuskades det på: de chilenska empanadorna gjordes på färdig smördeg, som var gjord av äkta smör men hade en tillsats, de spanska korvarna i tapasen såg så pass röda ut att jag tippar på att de hade nitrit, och croissanterna vet jag inte med då de köptes färdiga vid bröddisken. Empanadadegen skulle även hemlagad ha innehållit tillsatser, då receptet hade bakpulver. Korvarna var från korvdisken så vi hade ingen förpackning att läsa från.
_

2 kommentarer:

 1. Härligt! Trevligt!

  Besökte K17 i helgen, för att få prova något liknande. Också intressant, men din dotters portioner skulle nog ha varit att föredra!

  Ett trevligt inlägg!!

  Hälsa dotera att tanten med puzzelbitarna beundrade hennes tilltag!

  SvaraRadera
 2. Jag visst är det härligt med kulinariskt inspirerade barn <3. Och vi har ännu mellanflickans fest på kommande nästa veckoslut (temat blir medelhavsmiddag med mat från Frankrike, Grekland och Italien), och lilla flickans i månadsskiftet, som blir amerikanskt pyjamasparty :).

  SvaraRadera