torsdag 3 mars 2011

Hemlagad majonnäs, på helt ägg

Jag lagade majonnäs häromdagen. Då berättade Jeanette i kommentarerna att hon gör majonnäs på ett helt ägg, och hur hon gör (Tack!). Jag hade förr provat laga majonnäs på ett helt ägg, men misslyckats. Men nu blev det ju superbra!

Tid: 5-6 minuter. Blev 2-3 dl majonnäs (!).

Jag knäckte ett ägg i min stavmixerkanna. Hällde på en halv matsked vittvinsvinäger och en halv tesked senap, samt en nypa salt. Stavmixade detta några sekunder, och hällde sedan i ganska mycket olja i tunn stråle medan jag fortsatte mixa. Jag vet inte exakt hur mycket olja det var, men jag tippar på 1,5-2 dl. Jag använde, som senast, gul olivolja och en liten del "vanlig" extra-virgin olivolja, för smaken.

Konsistensen var perfekt, väldigt fast, och smaken prima. Den är lite ljusare i färgen än majonnäs på bara gula. Dessutom verkar den hålla bättre än majonnäs gjord på bara gula, som får en yta redan till nästa dag!

5 kommentarer:

 1. Häftigt! Det ser ju nästan ut som "köpis-majonnäs". Köpt majonnäs är ju alldeles vit, i alla fall de jag kommit i kontakt med. Undrar om de använder hela ägg när de tillverkar det? Förmodligen en hel del annat än bara ägg i dom burkarna...

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att du testade "mitt recept" (med din kryddning). Äran går till Annas kokbok. :)

  SvaraRadera
 3. Köpismajonnäs verkar åtminstone kunna göras på bara gula, här är från Kruunus webbsida
  Ainekset:
  Rypsiöljy, pastöroitu munankeltuainen (7 %), viinietikka, vesi, sinappi (vesi, sinapinsiemenet, sokeri, etikka, mausteet), etikka, sokeri, suola (0,7 %), säilöntäaine (E202), väri (E160a), aromi.

  Samtidigt bekräftar vi att jag får fortsätta laga egen majonnäs den här månaden... :)

  SvaraRadera
 4. Hej! Hemma hos oss gör vi oftast majonnäsen själv, och jag måste säga att den aldrig hittills (ta i trä...) misslyckats. Min man kocken säger att det viktigaste är att alla ingredienser har ungefär samma temperatur och att oljan tillsätts i en tunn stråle. Jag har oftast gjort majonnäs på hela ägget, men prövade igår med bara gulor, och det blev också hur bra som helst. Vad gäller kryddning kan man ju experimentera hej vilt, igår använde jag bl.a citron och pressad vitlök till middagsfisken. Mums! Har prövat göra gurk- och paprikamajonnäs á la känd hamburgerkedja och det blev också gott, om än inte riktigt som originalreceptet.
  H. Camilla

  SvaraRadera
 5. Tack Camilla för majonnästipsen! Låter gott det där med citron. Jag lade i basilika och kryddkrasse häromdagen, det var också gott.

  SvaraRadera