tisdag 15 mars 2011

Biff på malet nötkött med groddade kikärter i feta-tomatsås

Härliga malda svarfvarsnötköttet blev biffar en dag. Och kikärtsgroddarna som jag ömt vårdat i 3 dygn gick åt med en gång.


Tid: ca 25 minuter + 3 dygn groddningstid. För 5 personer, och blev fyra biffar över.

Började med att blanda 1 kg malet nötkött (som tagits fram i rumstemperatur i tid) med salt, peppar och lite röd sås. Mannen formade biffar och stekte dem i smör på medelhög värme.

Jag hade groddat ca 1,5 dl torkade kikärter i 3 dygn. Nu kokade jag dem ca 7 minuter i osaltat vatten, hällde av vattnet, och fräste dem tillsammans med en hackad lök i olja, hällde sedan på några dl passerad tomat och lät det puttra några minuter. Tärnade en liten bit fetaost och blandade in tärningarna i röran strax innan servering. Basilika hade vi också hemma, så det blev några blad av det också.

Supergott! Hade aldrig groddat kikärter förr, och lärde mig nu först att de behöver förvällas 5-10 minuter innan de äts (de innehåller svårsmälta lektiner). Även om de bara hunnit få små svansar och såg i stort sett ut som vanliga kikärter hade de en betydligt mildare och fräschare smak, jättegoda.
_

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar