måndag 28 mars 2011

Tillsatsfri saft

Vi brukar ha blandsaft hemma, även om jag egentligen inte tycker det är särskilt nyttigt. Barnen får dricka av det ibland, och själv dricker jag kanske ett eller två glas i veckan när jag känner mig sugen. Vi har alltid köpt bara kvalitetssaft, som man hittar på glasflaska i regel. Sån som är gjord på huvudsakligen bär, socker och vatten, eller utan socker.

Nu i e-fria mars har vi tittat extra noggrant efter tillsatsfria alternativ. De flesta av de bättre safterna har nämligen citronsyra, och det var nu uteslutet. I våra butiker har jag hittat i alla fall fyra alternativ som alla är goda och tillsatsfria.

Kallpressad havtornssaft (flera märken), samt kallpressad tranbärssaft (Aten):
Osockrad kallsockrad svartvinbärssaft (Meritalo):Och kallpressad svartvinbärssaft med lite socker (Aten):
Den här sista känns väldigt söt när man vant sig vid de osockrade. Också barnen, åtminstone de större, dricker gärna osockrad saft också nu.

Ja, förresten kan man ju laga sin saft själv. Vi lagade emellertid bara ett par satser saft i höst, och den dracks upp redan under hösten. Här lagar vi aroniasaft:  http://flo-food.blogspot.com/2010/09/saftningsdag-del-2-aronia-och.html
_

3 kommentarer:

 1. Havtornssaft skall ju vara väldans hälsosamt även enligt kinesisk läkekonst. Det tänker jag skaffa :)
  Nu Nina har jag äran att meddela att Flo Food har tilldelats en blog award. Välkommen in till My Green Blog och läsa mera!

  SvaraRadera
 2. Angående alternativ läkekonst så anser "vår" zonterapeut att havtorn inte är bra, för det belastar njurarna för mycket. Samma gäller dock mycket annat också, som t.ex. persilja i annan form än persiljevatten...

  SvaraRadera
 3. OK Bakformen - och enligt "min" expert på kinesisk läkekonst finns det inga födoämnen som är entydigt bra eller dåliga för hälsan. Allt handlar om balans. Dvs havtorn och persilja kan säkert belasta njurarna, men jag har mycket svårt att tro att de ska undvikas kategoriskt för den skull? Intressant, jag har inget entydligt svar på frågan!

  SvaraRadera