onsdag 23 mars 2011

Prylen: Indoor Gardens Herbie-örtagård!

Fina gissningar hade ni när jag bad er gissa vad jag höll på och byggde, gissningarna närmade sig sanningen hela vägen. Prylen jag fick igår är ett kärl med vattenpump och lysrörsarmatur för odling av örter och sallad. Läs mer här: Indoor Garden. Du kan köpa den på Stockmann, Plantagen och Bauhaus.


Monteringen gick ganska bra, men nog hade jag önskat att jag fått vara testperson innan den så kallade snabbguiden gick i tryck! Här kommer nämligen min konstruktiva feedback beträffande monteringsupplevelsen:
 • Förpackningen var bra, kompakt och fin, lätt att hitta alla delar. Delarna är lätta och känns hållbara.
 • Snabbguiden (en hel A4) för monteringen saknade bild - stort minus från mig! Denna brist gällde till några onödiga funderingar och dröjsmål i monteringen, även om jag både hört om produkten förr, läst broschyren och webbsidan, och sett den live. Kunde ta modell av Ikea, de får allt i bild!
 • Den lilla pumpen var lätt att montera, och att provköra pumpen ett par minuter gick bra. Det var bra att det stod att den tystnar efter de första minuterna, för mannen hann redan komma in och undra "Va, ska det låta så där?".
 • Jag funderade nog några minuter hur armaturens arm skulle monteras. En pil på en bild skulle ha sparat den tiden.
 • Jag försökte gång på gång lägga botten på nytt i, för den satt snett. Först när jag körde pumpen insåg jag att bottnet ska vara snett.
 • Man skulle hälla i vatten tills max-strecket nås. Var är max-strecket? Jag sökte i flera minuter.
 • När jag tömde ut första vattnet enligt anvisningen så hällde jag en hel del över mig själv där jag stod vid diskbänken. Det kom liksom vatten ur olika hål. Hur ska man hälla ut? Ska man ta ur mellanbotten eller inte?
 • När jag fyllde på den på nytt, till max-strecket som jag nu hittat, spillde jag, igen, en dl vatten på golvet. Det är svårt att hälla utan att det strittar eller går förbi i diverse hål. Mot slutet hittade jag bästa stället att fylla: i ett av hörnen.
 • Jag hade monterat hela apparaten och lagt i mina örter när jag började fundera på näringssaltet. Det står att det ska tillsättas när man byter vatten, inget stod det om saltet i själva monteringsanvisningen. Så mina växter är nästan utan salt nu (jag kompromissade och hällde i några korn salt helt ovanifrån till sist), och jag vet fortfarande inte om saltet skulle vara där, då det inte stod att det skulle, men jag gissar på att det skulle.

Designen gillar jag. Den finns förutom i svart även i vitt, grönt och rött. Kvaliteten känns väldigt bra. Nån använde uttrycken "stuff" och lyxprodukt. Nå visst är det ju det! En lyxprodukt, något man kanske inte behöver. Men verkar nog så behändig för oss lyxfruar som vill ha färska örter också på vintern ;).

Jag gav min lilla Herbie, som den tycks kallas på finska webbsidan samt i folklig mun här i trakten, en liten utmaning genast i starten. Vi hade två halvvissna örter hemma: basilika och timjan. Får se om Herbie klarar av att uppliva dem. Då skulle jag vara imponerad nämligen! Som på bilden till höger såg de ut när jag lade dit dem.

Förresten, feedback om webbsidan har jag så klart också. (Det kanske lyser igenom att jag testat produkter förut, men det hjälps ju inte. Jag är grundlig när jag granskar en sak!) Den svenska webbsidan har mycket mindre innehåll än den finska. På den finska saknas ingenting, mycket bra frågor och svar.

Fortsättning följer!
_

6 kommentarer:

 1. Hej, undrar hur bra du finner herbie efter att du andvänt den ett tag?

  Tac på föhand!

  SvaraRadera
 2. Hej, Herbie har varit på sommarpaus (vi har ju ännu persilja i landet) men ska just installeras igen. Den har funkat bra! Läs mer på länken produkter, t.ex. här http://flo-food.blogspot.com/2011/03/prylen-har-ateruppvackt-mina-halvdoda.html om hur nöjd jag var. Lite skeptisk är jag till att den använder en hel del energi, lampan är ju på dag och natt. Skulle ha lust att stänga den ibland. Men örterna mår ju utmärkt.

  SvaraRadera
 3. Hej, undrar om du fortfarande använder herbie och om du är nöjd? Går det att välja att bara använda ljuset ifall man tycker att pumpen väsnas för mycket?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Ber om ursäkt för mitt sena svar, min blogg har legat i dvala i ett par år och jag har nyligen återupplivat den. För tillfället har jag inte herbie framme, men till mörka vintern kommer den troligtvis fram igen. De senaste två vintrarna har jag inte använt den, men i år känns det som att mannen och jag har mer tid. Och jo, det går att använda bara lampan och ha pumpen avstängd. Dock tycker jag inte den har något särskilt hårt ljud.

   Radera
 4. Tack! Utförliga och bra råd. Det jag är kritisk till är att det alltid ska vara med kringutrustning, liksom näring som man indirekt måste köpa för att den ska fungera bäst. Därmed är det inte ens säkert att den fungerar lika bra utan växtnäring. Man kanske till och med skulle kunna använda "näringsplattor" bara och låta solen lysa och vatten som växten badar i. På så vis kanske samma funktion uppnås.

  Företag vill liksom tjäna pengar, och här är ytterligare ett sätt att fortsätta relationen med denne. Här genom ett typ av "abonnemang" som nästan krävs för att använda den. Att man ska köpa näring, och att det på så vis inte slutar vid produkten.

  Ändå ska jag köpa denna. För den verkar grym! Samt håller krukorna levande från butik som inte torkar. Eller så planterar man sin egen sallad? Snyggt att ha på bänken eller vart helst dessutom! Något att visa upp och imponeras av? : = )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Morgan! Ursäkta mitt sena svar, min blogg har varit lite på paus och jag har nyligen tagit upp skrivandet igen. Jag håller helt med dig, jag är också kritisk till att det ska vara en viss typ av näring som man måste köpa ganska dyrt. Och det är ju precis det att folk gör business. Jag har aldrig köpt deras extra näring. Men solen räcker ju inte till på vintern, det är ett faktum.

   Radera